Search

Disco didn´t die in 1980 it just went to the Soviet Union”

Sångaren Davron Gaipov (till vänster i glasögon) gör kometkarriär i Sovjetunionen i början av 80-talet, här har han nått den absoluta toppen, endast 20 år gammal sjunger han megahiten How can you tell?”(“сен кайдан биласан”) med sin nya konstellation Original, sedan han året innan lämnat gruppen Jalla.

Framträdandet finns med i den oerhört populära tv-serien ”Beregite Sjentsjine ” som handlar om en grupp kvinnliga besättningsmän på den lilla pråmen ”Cyklon” i Odessa. Tjejen som går in på klubben en bit in i låten spelar sjökapten, och några av de kvinnliga matroserna släpper loss på dansgolvet.

Den här spralliga, medryckande poppen fanns överallt i Sovjetunionen, även i de baltiska republikerna, som ju närmast sågs som en del av utlandet; här sjunger den estniske sångaren Tonis Mägi någon slags reklampop (med text skriven av den välkände poeten Rosjdestvenskij) inför de Olympiska spelen i Moskva 1980.

Tonis Mägi och hans OS-album 1980

Videofilmen spelades in i hamnen i Tallin, med jollebåtar och allt, där man höll segelbåtstävlingarna. Tönis västliga look och baltiska accent gick hem i stugorna, och numret var kanske ett försök att muntra upp stämningen när många länder valde att bojkotta mästerskapen (Sverige deltog däremot och tog 12 medaljer, däribland simmarna Bengt Baron och Per Holmerz)

Discoimpulsen kom så klart utifrån, men Sovjetisk disco utvecklade snabbt sin egen stil, sitt eget uttryck; den var lite snällare, folkligare och nästan helt utan sexuella anspelningar, med en betoning på text och lyrik som gjorde den närmare besläktad med den franska och italienska populärmusiken än den anglosaxiska.

Sovjetiska musiker var ganska obekymrade om trenderna i väst, men man tog melodierna och rytmerna till sitt hjärta. Här bakom järnridån fanns ingen uttalad popkultur, ingen marknadsföring och inga specialiserade butiker, utbudet av skivor och kassetter var magert, men utgjorde hårdvaluta på andrahandsmarknaderna.

Utländska band som turnerade i Sovjetunionen fick ett enormt genomslag, till exempel tysk-karibiska gruppen Boney M som verkligen stärkte sina aktier när man besökte Moskva i 30 graders kyla i december 1978. Året efter fick den sovjetiska tv-publiken se Boney M framföra ”Rasputin” på musikfestivalen i den polska badorten Sopot, en kulturchock man förmodligen aldrig återhämtade sig ifrån.

Boney M på turné i Moskva i december 1978

Den tysk-ungerska gruppen ”Djingis Khan” deltog i Eurovision som hölls i Jerusalem 1979 och slutade på fjärde plats med sin stora hit med samma namn (medan Ted Gärdestads svenska bidrag ”Satellit” hamnade på en blygsam 17:e plats). Gruppen fick ett enormt genomslag bakom järnridån och följde samma höst upp succén med nästa singel ”Moskau”, som spelades flitigt i samband med Olympiska spelen 1980.

ABBA turnerade i Polen och Östtyskland men aldrig i Sovjetunionen (även om dokumentärfilmen ”ABBA-the Movie” visades på två biografer i Moskva 1977). Det ryktades att generalsekreteraren Leonid Breshnev var svag för gruppen och att man därför såg mellan fingrarna när skivorna spreds på svarta börsen. Men den svenska supergruppen föll i onåd sedan Björn & Benny deltagit i ett amerikanskt TV-program i protest mot de polska undantagslagarna 1981 och fick därför aldrig lansera sitt nästa album ”Visitors”.

Den populära sångerskan Alla Pugatjova var aktuell för att spela rollen som Svetlana i Kalla kriget- musikalen “Chess” 1984 men det blev aldrig så.

Det sovjetiska discoracet fortsatte helt obekymrat i början av 80-talet när resten av Europa drog vidare in i syntmusik och hip hop. Men för gruppen Original och sångaren Davron Gaipov tog resan slut inte långt efter tv-framträdandet i Odessa, när han snärjer in sig och halva släkten i en korruptionsaffär, som gick under benämningen den stora ”Bomullshärvan”.

Davron Gaipov döms för olagliga narkotikaaffärer till fem års strafftjänstgöring i Sibirien (vid en skogsplantage i Angarsk). När han efter avtjänat straff släpps fri återbildar han gruppen Original i slutet av 80-talet och fortsätter sin karriär som sångare från Moskva, sedan han fått permanent yrkesförbud i hemlandet Uzbekistan.

Davron Gaipov och gruppen Original står på toppen 1981

Erik Klefbom

Pop & disco bakom järnridån: Fem sovjetiska megastjärnor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *